Thursday, October 15, 2009

Teknolojik gelişmeler ameliyatlara gerek bırakmıyor



Radyoloji alanındaki teknolojik gelişmeler, ameliyatlara gerek bırakmıyor.



Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü'nde faaliyete geçen ileri teknoloji ürünü cihazlar hastalara ameliyat olmadan tedavi olma imkânı sağlıyor.


Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Özdemir, amaçlarının hastaların ameliyat olmadan bir takım teknolojik cihazlarla tedavi edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.


Özdemir, "Vücudun herhangi bir bölgesindeki atardamar darlığı veya tıkanıklığında, tel kafesler (stent) ve balon kateterleri kullanılarak ameliyata gerek kalmaksızın damar içi yolla tedavi yapılmaktadır. Böylece daralmış ya da tıkanmış damar normalde olması gereken genişliğe getiriliyor." dedi.


İnsan vücudunda herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan damar baloncukları ve yumakları gibi hastalıklar cerrahi işlem gerektirmeksizin tedavi edildiğini anlatan Doç. Dr. Özdemir, tedavinin kasık damarlarından girilerek damar içi yolla yapıldığını belirtti.


Özdemir, "Bu durumun da hastalarda ameliyat ve buna bağlı korkulan, istenmeyen komplikasyonların gözlenmediği bu süreç sonunda hastada herhangi bir problem olmazsa hasta bir sonraki gün evine gönderilmektedir. Dolayısıyla hastaların hastanede yatmaları gereken süre de kısalmış oluyor." diye konuştu.


Teknolojik gelişmelerle birlikte hasta vücudunun değişik alanlarındaki kanamaların damar içi yoldan yapılan işlem sayesinde durdurulabildiğini dile getiren Bölüm Başkanı, bilgileri verdi: "Karaciğerdeki bazı tümör tiplerinde anjiyografi işlemi sırasında sadece tümörü besleyen damarlar bulunarak bu yoldan kemoterapi ilaçları verilebilmektedir. Böylece ağızdan alınan kemoterapiye göre daha az yan etki ortaya çıkmakta ve sadece tümörlü olan karaciğer dokusuna ilaç verilmektedir. Bu uygulama sayesinde kemoterapi tedavisi gören kanserli hastada ortaya çıkan saç dökülmesi, bulantı kusma gibi ciddi yan etkiler ortadan kaldırılmış oluyor. Damar içi tedavinin mümkün olmadığı kanserli hastalarda ise tümör dokusu ciltte açılan 3 milli metrelik delikten ameliyat olmaksızın iğnelerle yakma tedavisiyle tedavi edilmektedir."

kaynak: veteknoloji

0 : Comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More