Sunday, October 25, 2009

Ankara'da eğitime 1 hafta ara





Ankara Valisi Kemal Önal, ''Domuz gribi virüsünün yayılmasını kontrol altında tutmak'' amacıyla, Ankara'daki ilk ve orta dereceli okullarda yarından (26.10.2009) itibaren, 7 gün süreyle eğitim ve öğretime ara verildiğini bildirdi.







Vali Önal, yaptığı açıklamada, süreç içerisinde öğrencilerin kurs, dershane ve diğer programlara da katılmamalarının tedbir açısından önemli olacağını vurguladı. Ankara Valisi Kemal Önal, önümüzdeki hafta sonu durumun tekrar değerlendirileceğini ve alınacak kararın kamuoyu ile paylaşılacağını sözlerine ekledi.







ANKARA'DA ÖZ-DE-BİR DERNEĞİNE BAĞLI DERSHANELERDE ÖĞRENİME 7 GÜN ARA VERİLDİ







Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZ-DE-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Köprülü, derneklerine bağlı Ankara'daki dershanelerde öğrenime 7 gün ara verildiğini bildirdi.







Köprülü, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Valiliğince domuz gribinin yayılmasını kontrol altında tutmak amacıyla başkentteki ilk ve orta dereceli okulların yarından itibaren 7 gün tatil edildiğini hatırlatarak, bu karar uyarınca kendilerine üye dershanelerde de öğretime 7 gün süreyle ara verildiği kaydetti.







Faruk Köprülü, ''Valilikçe önümüzdeki hafta sonu durumun tekrar değerlendirileceği ve alınacak kararın kamuoyuyla paylaşılacağı bildirilmiştir. ÖZ-DE-BİR üyesi dershaneler de Valiliğin bu çerçevede yapacağı açıklamaya uygun hareket edeceklerdir'' ifadesini kullandı.







AŞILAMA BAŞLIYOR







MEB, okullarda domuz gribi aşısının bu hafta başlayacağını açıkladı. Ayrıca aşıların velilerin izniyle yapılacağı bildirildi.







ANKARA VALİSİ ÖNAL: OKULLARIN TAMAMINDA DEZENFEKTE İŞLEMİ YAPILACAK







Ankara Valisi Kemal Önal, domuz gribi virüsü nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilen 1 haftalık sürede, okulların tamamında dezenfekte işlemi yapılacağını bildirdi.







Vali Önal, domuz gribi virüsünün yayılmasını kontrol altında tutmak amacıyla, Ankara'daki ilk ve orta dereceli okulların yarından itibaren, 7 gün tatil edildiğini söyledi. ''Virüsün yayılmaması ve bulaşmaması için okulların tamamında dezenfekte işlemi yapılacağını'' vurgulayan Önal, ''Domuz gribi virüsünün yaygınlaşma eğilimini saptamamız üzerine, olayın önüne geçmek için 1 hafta süreyle eğitim ve öğretime tatil kararı alındı. Tatil dönemiyle virüsün hızını kesmek istiyoruz'' dedi.







Kemal Önal, rahatsızlanan öğrencilerin hastalığı okuldaki diğer öğrencilere de bulaştırma riskini engellemek istediklerini ifade ederek, ''Özellikle şunu da vurgulamak istiyor ve önemsiyoruz. Virüsün yaygın olduğu dönemde veliler titiz davransın ve çocuklarını kurs, dershane ve diğer programlara da mümkünse göndermesinler. Tedbir açısından bunun önemli olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.



Önal, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine öğrencilerin katılmasına yönelik yeni bir karar alınmadığını ve programa ve kutlama etkinliklerine okuldaki öğrencilerin önceden olduğu gibi katılacaklarını sözlerine ekledi.







A GRİBİ TÜRKİYE'DE İLK KEZ CAN ALDI







Tüm dünyayı kasıp kavuran A gribi, Türkiye'de de ilk kez can aldı. 20 Ekim'den bu yana zatürree teşhisiyle tedavi gören, Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Hastanesi'nde çalışan 29 yaşındaki erkek temizlik işçisi M.G., dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.







M.G., 20 Ekim'de halsizlik ve kırgınlık şikayetiyle çalıştığı hastanede doktor kontrolünden geçti. Zatürree teşhisi konulan M.G., hastaneye yatırıldı. M.G.'ye yapılan testlerden A gribi olduğu ortaya çıktı. Dün sabah saatlerinde yoğun bakıma alınan M.G., dün akşam saat 20.00 sıralarında solunum yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi. Gelişmeler üzerine Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıda, uzun süredir kalp sorunu çektiği öğrenilen M.G.'nin ailesiyle ve kalp rahatsızlığını takip eden doktorlarıyla görüşme kararı alındı. M.G.'ye yapılan A gribi testlerinden ilkinin negatif, ikincisinin ise pozitif çıktığı bilgisi üzerine bugün otopsi yapılması kararlaştırıldı. Otopsi sonucunda ölümün grip virüsünden mi yoksa bakteri mi olduğu da kesinlik kazanacak.







Sağlık Bakanlığı yetkilileri, hastalığın hangi organlara zarar verdiğini de ortaya koyacak otopsi sonuçlarının, Türkiye'de bundan sonra A gribi için alınacak önlemlere de yardımcı olacağını belirtti.







SAKARYA'DA BİR KİŞİDE DOMUZ GRİBİ GÖRÜLDÜ







Sakarya'nın Arifiye ilçesinde yaşayan ve kontrol için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürülen çocukta domuz gribi virüsü tespit edildi.







Edinilen bilgiye göre, böbrek üstü bezi hastalığı (adrenalin yetmezliği) teşhisiyle tedavi gören ilköğretim okulu öğrencisi, ailesi tarafından kontrol amaçlı olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine götürüldü. Hastanede alınan kan örneğinde çocukta H1N1 virüsüne rastlandı.







Sakarya İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, çocuğun Kocaeli'nde müşahede altına alındığını ifade ederek, şunları söyledi:







''Korkulacak bir durum yok. Çocuğun ailesi ve yakın temasta bulunduğu kişileri sağlık kontrolünden geçirdik. Çocukla aynı okulda okuyan öğrencilerin ailelerini de uyardık. Virüs tespit edilen çocuk, hastalığı nedeniyle çoğunlukla okulundan ayrı kalmış. Şu an itibariyle ilimizde domuz gribi virüsü tespit edilen başka bir vaka yok. Gerekli tüm tedbirler alındı. Zaman zaman bize grip şikayetiyle başvuran kişiler de oluyor. Onlardan da gerekli örnekleri alıyoruz. Domuz gribi virüsü taşıyabileceklerinden şüphelenilen 4 kişiden kan örnekleri aldık. Örneklerin teşhisi amacıyla Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine gönderdik ve söz konusu kişileri kontrol altında tutuyoruz.''







Bektaş, hastalık bulaşma riski taşıyan öncelikli risk grubu için Sağlık Bakanlığından 296 bin doz aşı talep ettiklerini belirterek, aşıların kendilerine ulaşması durumunda aşı işlemine başlayacaklarını sözlerine ekledi.







KAYSERİ'DE DOMUZ GRİBİ ALARMI







Kayseri'de 3 kişi domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınırken, hastaneler de alarm durumuna geçti.







Domuz gribi şüphesiyle 4 kişi Acıbadem Kayseri Hastanesi'ne müracaat etti. Yapılan müdahale sonucu şahıslardan biri evine gönderilirken, diğer 3 kişi ise tedavi altına alındı. Gerekli tetkik ve tedavilerin devam ettiği ve şahısların şüphe üzerine gözetim altında tutulduğu belirtilirken, diğer hastanelerde de herhangi bir duruma karşı tedbirlerin en üst seviyeye çıkarıldığı öğrenildi.







"SON 50 YILIN EN ÖNEMLİ SALGINI"







Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği tarafından yapılan açıklamada, domuz gribi önlemleri arasında yer alan termal kameraların artık önemini yitirdiği çünkü tehlikenin yurt içinde olduğu ifade edildi.







Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği, Ankara ve İstanbul'da düzenlediği toplantılarda domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü konusundaki çalışmaları mercek altına alındı. Konuyla ilgili sunumların yapıldığı toplantıda, farklı görüşler de masaya yatırıldı.







Toplantının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre domuz gribi salgınının son 50 yılın en önemli salgını olduğuna dikkat çekilerek, "Dünya Sağlık Örgütü, yayılma nedeniyle alarm düzeyini 6'ya çıkardı. Kuş gribi salgınında bu seviye 4'te kalmıştı. Bu, her ülkede salgının başlayabileceği anlamına gelmektedir. Salgının yaygın olması, ölün oranının yüksek olduğu anlamına gelmez. Ölüm oranı binde 1'in altındadır. Özellikle gebeler ve aşırı kilolu olanlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu bildirilmiştir. Ölümler, kronik hastalığı olanlarda daha yüksektir" ifadeleri kullanıldı.







Hastalığa karşı en etkin önlemin, ellerin sık sık yıkanması olduğunun ifade edildiği açıklamada, tartışılan aşı konusunda ise şöyle denildi:







"Mevsimsel influenza aşısına ek olarak influenza H1N1 aşıları uygulanacaktır. İnfluenza H1N1 aşısı gereken riskli gruplar; 6 aydan 24 yaşa kadar olanlar, 6 aydan küçük bebeklere bakanlar, gebeler, 24-65 yaş arasında kronik hastalığı olanlardır. Aşının, yapıldığı gün ortaya çıkan hafif belirtiler dışında ciddi yan etkisi yoktur. Aşılar, eczanelerde satılmayacak, Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanacaktır."







Açıklamada domuz gribi hastalığı karşısında alınan önlemlerden termal kameraların önemini yitirdiğine de değinilerek, "Termal kameralar, gelinen noktada uygulamadan kaldırılmalıdır çünkü ülke içinden olgular çıkabilmektedir. Yurt dışından gelenlerin doldurması istenen formlar önemini yitirmiştir. Salgına yönelik çalışmalar ve hesaplamalar saydam bir şekilde sunulmalıdır. Sunulan hesapların referansları ortaya konulmalıdır. Resmi makamlarca halkı paniğe sevk edecek açıklamalardan kaçınılmalıdır. Aşı hakkında detaylı ve doğru bilgilendirme yapılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki el yıkama koşullarının iyileştirilmesini hedeflemelidir" ifadelerine yer verildi.
Kaynak : Sabah

0 : Comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More