Bu yazıda, Android Market virüslü uygulamaları önlemek için yolları açıklanmaktadır. Bu makalede daha fazla bilgi, biz Android için güvenli bir deneyim anlatacağım
Android kolayca kötü niyetli yazılım yanmış olabilir bir açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. işçilerin android sisteminize sızmak ve çeviriğ dolandırıcılık vardır.
Android pazar uygulamaları, virüs ve trojan, virüs kolayca android sistem bulaştırabiliyorlar edebilirsiniz kişiler,
Lafından artık gelişmiş ve inanılmaz hızlarda, Android, güvenlik sorunu limanı önündeki en büyük engel büyümeye devam ediyor bir işletim sistemi geliştiriyor.
Android kolayca kötü niyetli yazılım yanmış olabilir bir açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. işçilerin android sisteminize sızmak ve çeviriğ dolandırıcılık vardır.
Android pazar uygulamaları, virüs ve trojan, virüs kolayca android sistem bulaştırabiliyorlar edebilirsiniz kişiler,
Lafından artık gelişmiş ve inanılmaz hızlarda, Android, güvenlik sorunu limanı önündeki en büyük engel büyümeye devam ediyor bir işletim sistemi geliştiriyor.
Google'ın en başta Market'e yüklenen uygulamaları denetlememesi sonucunda ortaya çıkan ve gevşek politikalarla gittikçe vahimleşen durumda biz kullanıcılar ne yapmalıyız?
Bu yazımızda elden geldiği kadar virüslerden korunmanızı sağlayacağız. Peki bu virüsler neler yapabiliyor? Biraz bunlardan bahsederek rehberimize başlamak istiyorum.
Trojanların Gücü:
Android'deki trojanlar oldukça etkili ve mantıklı. Sizin bilgilerinizi ve alışkanlıklarınızı çalmaya çalışan bu uygulamaların en gelişmişi, telefon görüşmelerinizi kaydeden trojandı. CA Security araştırmacılarının bulduğu trojan, konusmalarınızı amr formatında kaydediyor ve internet bağlantınız üzerinden sunucuya gönderiyor. Bu tip trojanlarla yapılan hamleler ile size şantaj bile yapılabilir.
Ayrıca telefonunuzun IMEI numarasını çalan ve telefonunuzu klonlayarak, kullanılamaz hale getiren trojanlar da bulunuyor.
İzinsiz mesaj atan trojanları da unutmamak gerekiyor. Kısacası tüm bilgilerimiz kontrolleri altında. Bunun sebebi ise Android'de bulunan izinler.
Biz bir uygulama yüklerken, bize aktarılan izinlere bakmıyoruz bile. Programa hangi izinleri verdiğiniz orada yazıyor. Önemli izinlere sahip, trojanlı bir uygulamanın, Android telefonunuzda yapamayacağı şey yok.
Güvenli bir Android deneyimi için ilk başta izinleri sorgulayın. Bu uygulama .... iznini neden ister diye sorgulayın. Ancak güvenliğine tam güveniyorsanız uygulamayı kurun.
Uygulama Kurarken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Android uygulamaları kurarken izinlere bakacağız. Ondan sonra ise indireceğimiz uygulamaları iyice seçmeli. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir haberde, 13 virüslü uygulama ve bunlardan etkilenen 5000000 kullanıcıdan bahsettik.
Oyunu yazan firmalara bakın. Adını kaç kere duydunuz? Tamam her uygulama yazan firmanın çok iyi bir web sayfası ve tanınmış olması gerekmiyor. Ama uygulamayı beğenen ya da iyi yorum yapan yoksa şüphelenin. Araştırın diyoruz. Her uygulamayı indirmeyin. Yani Counter Strike gibi bir oyun Android'e çıksa zaten olay olur. Bir kaç haberi ortaya düşer. Gidip orada Counter Strike'ı görüp, " aaa oyuna bak indirelim " demeyin.
Bir de özellikle cinsel içerikli uygulamaları indirmenizi önermiyoruz.
Tüm bunlara dikkat ettikten sonra artık telefonumuzu yazılımsal olarak korumaya başlayalım. Bakalım elden neler geliyor?
Ya Virüs Bulaşırsa?
Android cihazınıza virüs bulaşırsa aşırı korkmaya gerek yok. Telefonunuzun internet bağlantısını kesin. Çünkü Android'deki trojanlar internet bağlantısı sayesinde çalışıyorlar. İzinsiz olarak açabiliyorlarsa telefonunuzu kapatın.
Tabi şükretmek lazım ki Android'deki virüslerin kapasitesi, Windows için çıkanların yanında oldukça minyon kalıyor. Sality virüsü bile tek başına yeter. Allahtan öyle girdi mi çıkmayan virüsler şimdilik Android için yok.
Artık kendini kök klasöre kopyalayan trojanlar da var. Siz ne kadar hafıza kartını kopyalayıp, telefonu fabrika ayarlarına döndürseniz bile o orada durur. O yüzden telefona format atmanız en ideali.
Ayrıca hafıza kartına da 3. parti yazılımlarla bilgisayarda uzun süreli format atmayı deneyin ki garanti olsun.
Kısaca dikkatli olursanız bunlara gerek kalmaz. Android'de durum o kadar vahim değil. Ama dikkatsizliğin sonucu vahim olabilir. Virüssüz kullanımlar dileği ile.
Kaynak: www.shiftdelete.net
İlgili Aramalar: haber,android,android virüsden korunma,android virüs bulaşmasın,Android virüs tehlikesi,Android virüsleri temizle.
0 : Comments:
Post a Comment