Worpdress, şüphesiz Dünya’da en çok kullanılan Açık kaynak kodlu ve blog sistemlerinden biri. Bu yüzden: ücretsiz, güncel ve sürekli gelişmekte olan bu sistem yaygın olarak kullanılmaktadır.
Worpdress’in eklenti ve tema desteği sayesinde, blogu’nuzun özelliklerini ve fonksiyonlarını istediğiniz gibi zenginleştirebilirsiniz. Çoğu temalar ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Benzer şekilde, Wordpress içinde hazırlanmış olan eklentileri kullanarak blog’unuzu özelleştirebilirsiniz.
Bu makalemiz de ise; Wordpress’in bize sunduğu en popüler eklentilerini tanımak ve bize verdiği bu nimetten yararlanmak kalıyor.
Sizler için internetten derlediğimiz 15 Worpdress eklentisini tanımaya başlayabiliriz.
İlk eklentimiz:
Wordpress’inize hiç emek vermeden, arama motoru optimizasyonunu (SEO) sağlayan bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Bu eklenti sayesinde, SEO işlemlerini otomatikleştirebilir ve optimize edebilirsiniz. İsterseniz hiçbir ayar yapmadan eklentiyi kullanabilir, isterseniz de gelişmiş ayarları yaparak sisteminizi yapılandırabilirsiniz.
Bu eklenti, Blog’unuz için Sitemap dediğimiz “ Site Haritası” nı oluşturur. Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarına uyumlu olarak bir XML dosyası, yani site haritasını hazırlar. Site haritalarının amacı, Blog’unuzun içeriğini arama motorlarına indekslemesini kolaylaştıran ve sitenizi ziyarete gelen arama motoru botlarına yol gösteren özel XML dosyalarıdır. Eğer arama motorlarında listelenmek sizin için önemliyse bu eklentiyi kurmanızı tavsiye ederiz.
Wordpress siteniz için geliştirilmiş, resim galerileri oluşturmak ve birçok gelişmiş özelliği olan, Ajax ve Flash tabanlı resim galerisi eklentisidir. Ayrıca resimlere filigran ekleme özelliğine de sahip olan bu eklenti sayesinde, daha çekici ve kapsamlı resim galerisi oluşturabilirsiniz. Eğer sizde, birçok özelliği olan bir resim galerisi eklentisi istiyorsanız tam size göre bir eklenti diyebiliriz.
Basit ara yüzü sayesinde, ziyaretçilerinizin sizinle iletişime geçmesini sağlayan, Ajax destekli iletişim formu eklentisidir. Ayrıca, Türkçe desteği de bulunan bu eklenti, gelişmiş özelliği sayesinde formlarınıza istediğiniz alanları ekleyebilirsiniz. Bu eklenti, Akismet ve Kaptan gibi eklentiler aracılığıyla spam korumasına da sahip.
Bu eklenti, Worpdress kullanıcılar için geliştirilmiş bir sayfalama eklentisidir. Bu eklenti sayesinde blog’unuzun alt kısmına, ziyaretçilerinizin yazılar arasında daha rahat dolaşması için, sayfa numaralarından oluşan düğmeler ekleyebilirsiniz.
Blog yazılarınız, sayfalarınız ve blog’unuzda ki yorumlar için puanlama sistemi kurmanızı sağlayan bir eklentidir. Gelişmiş özelliği ile isterseniz puanlarınızı yıldız olarak gösterecek bir şekilde ayarlayabilir, isterseniz de kenar çubuğu bileşenleri sayesinde en iyi puan alan yazılarınızı ve diğer istatistiklerinizi görüntüleyebilirsiniz.
Easy AdSense, blog’unuza AnSense reklamlarını eklemeyi ve yönetmeyi kolaylaştırıyor. Eklenti sayesinde Adsense reklamlarınızı kenar çubuğuna ekleyebileceğiniz bileşenler sunuyor. Ayrıca, bağlantı birimleri reklamlarınızın alt veya üst kısmına ekleyebiliyor.
Ajax desteği sayesinde blog’unuza anketler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, bu eklenti sayesinde birden fazla seçeneğin seçilebileceği ve anketleri şablonlar ile CSS aracılığıyla özelleştirebilirsiniz.
Wordpress için hazırlanmış olan bu eklenti, mesajların, sayfaların, kategorilerin ve arşiv sayfaların ziyaretçiler tarafından kaç kez okunduğu görüntüler. Temanızın uygun bir yerine hit sayfalarını, en popüler yazılar gibi okunma sayfalarınızı gösterebilirsiniz.
Bu eklenti sayesinde Wordpress veritabanınızı kolayca yedekleyebilirsiniz. Sitenize yapılan herhangi bir saldırıda veya sunucu değişikliğinde verilerinizin kaybolmaması için bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Gelişmiş özelliği sayesinde, 3 farklı yedekleme yöntemi var. Dilerseniz e-posta ile yedeğinizi mail adresinize gönderebilirsiniz veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Dilerseniz de sunucuya kaydederek yedeğinizi alabilirsiniz. Ayrıca bu eklenti sayesinde, Wordpress yedeklemelerinizi otomatikleştirebilirsiniz.
Bu eklenti; Blog’unuza bir e-posta bülteni oluşturarak yeni yazdığınız yazıları abonelerinize e-posta ile bildirilmesini sağlıyor. İsterseniz her yeni yazıda e-posta gönderilmesini ya da belli zamanlarda toplu olarak e-posta gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede ziyaretçileriniz sizi güncel olarak takip edebilirler. Ziyaretçileriniz bu eklenti sayesinde abone olduğunda yeni yazılar ve yeni yorumlar e-posta ile kendilerine ulaşır. Sitenizin ismini dahi unutsalar gidecek olan yeni e-posta sayesinde hatırlayabilirler…
Site sahipleri için güncel ziyaretçi çekmek için güzel bir eklenti.
YARPP, Blog’unuzdaki yazılar ile ilgili diğer yazıları belirten bu eklenti, ilgili diğer yazılarınızın daha çok okunması ve sitenizde geçirilen sürenin artmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur. Bu eklentinin kendisine has algoritması sayesinde yazılarınızın başlık, etiket, kategori, içerik gibi bilgilerini temel alarak ilgili yazıları seçiyor.
Birçok özelliği olan bu eklenti ile Wordpress sitenize manşet ekleyebilirsiniz. Eklentinin örneğini; www.featuredcontentgallery.com adresinden görebilirsiniz. Blog’unuz için, yazılarınızdan oluşan bir slayt gösterisi oluşturabilir, istediğiniz alana manşet şeklinde göstermesini sağlayabilirsiniz.
Wordpress için geliştirilen Audio Player eklentisi, blog’unuza ses ve müzik eklemek için basit ve kullanışlı olan bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Sadece .mp3 uzantılı dosyaları çalabilen bu eklenti ile özelleştirilebilen özelliği sayesinde sayfalarınıza ve yazılarınıza müziğinizi ekleyebilirsiniz.
Blog yazarlarının hemen hemen hepsi sosyal paylaşım sitelerinin blog ziyaretlerinin ne derece artırdığını çok iyi bilirler. İşte Sexy Bookmark bu işe yarıyor. Bu eklenti sayesinde yazdığınız yazının ziyaretçiler tarafından Facebook, Twitter, Myspaces, Delicious , Digg, Google gibi sosyal sitelere imlenmesini sağlıyor. Gelişmiş özelliği sayesinde temanıza uygun bir şekilde özelleştirebilirsiniz.
Eklentinin en çekici özellikleri ise; hoş görünümü ve admin panelinin kolay yönetimi olmasıdır. Bu sayede kendisini diğer eklentilerden üstün tutuyor.
Sizin kullandığınız WordPress eklentileri neler?Kaynak